Formel 1 (F1)

Formel 1, F1, konkurranser på asfalterte baner med enseterbiler med frihjul og ellers konstruert i henhold til FIAs regler. Alle konkurranser i sporten er inkludert i World Formel 1 Championship, hvis offisielle navn på engelsk er FIAs Formel 1 World Championship.

Sport

Formel 1, som kjøres både på spesielle racerbaner og på asfalterte gater, er det mest kjente løpet med spesialbygde enseters biler utenfor USA.

Formel 1 er sannsynligvis verdens dyreste sport, kollisjonstesting, luftfrakt og utviklings- og produksjonskostnader er bare noen få årsaker som gjør det ekstremt dyrt å konkurrere i denne sporten. Det er imidlertid gjort tiltak for å gjøre sporten billigere, en motor må holde to løp og to kvalifikasjoner, ellers blir du straffet. Tidligere hadde de en spesialmotor for kvalifiseringen og en motor for løpet. Begge motorene ble deretter skrotet etter løpshelgen. Det har også vært dyrt spesialdrivstoff for kvalifisering. Et årlig budsjett for en låve er likevel mellom 200 og 250 millioner euro.

Bilene

Formel 1-reglene sier at racerbilene må designes av stallen selv.

Motoren, som er plassert mellom føreren og bakhjulene, er nå en V8 med en sylinderkapasitet på ikke mer enn 2,4 liter. Scuderia Toro Rosso (tidligere Minardi) har dispensasjon til å kjøre en V10-motor, utstyrt med fartsbegrenser. Andre staller bruker V8-motorer fra 2006. Motoren skal ikke ha turbo.

Dra nytte av tilbud og nyheter
rundt Formel 1-billetter